· 

Pompoenmuffins

Het is weer herfst! En dat is te merken ook deze week. Juist op zulke herfstdagen sta ik het liefst in de keuken te bakken. Bij het bakken maak ik graag gebruik van seizoen producten. Een typisch herfst product is natuurlijk de pompoen. Waar ik bij pompoen voorheen vooral dacht aan pompoensoep komt nu de pompoenmuffin het eerste in mij op. Een heerlijke muffin met een volle smaak. Perfect om tijdens die regenachtige dagen op te peuzelen onder een kleedje op de bank.

Ingrediënten voor 9 muffins

200 gram flespompoen

175 gram lichtbruine basterdsuiker

2 eieren

handvol grof gehakte walnoten

150 gram bloem

1 goede thee lepel bakpoeder

Snuf zout

1 thee kaneelpoeder

90 ml olijfolie

 

Ingrediënten voor de roomkaastopping

150 gram roomkaas (Monchou)

120 gram boter

130 gram poedersuiker

1/2 theelepel vanille extract

 

Ingrediënten voor de decoratie

Oranje marsepein

Groene marsepein

Kaneel

 

Overige benodigdheden

 Keukenmachine

Kom

Muffinpapiertjes

Muffinvorm

Pollepel

Snijplank

Mes 

Satéprikker


 

Bereidingswijze

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Was de pompoen, snij de boven- en onderkant eraf, snij de pompoen doormidden, verwijder de pitjes en snij de pompoen in grove stukken. De pitjes kun je weggooien, maar ook afbakken in de oven en door je granola gebruiken. Kook de grove stukken beetgaar en pureer ze vervolgens fijn met de keukenmachine, staafmixer of blender. Weeg 200 gram pompoenpuree af.
  • Voeg de suiker, eieren, kaneel, zout en olijfolie toe aan de pompoenpuree. Meng het geheel met een pollepel goed door elkaar.
  • Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg het bloemmengsel in gedeeltes toe aan het pompoenmengsel en roer telkens zacht maar goed door.
  • Roer de grof gehakte walnoten door het mengsel.
  • Doe zes muffinpapiertjes in de muffinvorm en vul deze tot ongeveer drie kwart met het beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten. De muffins zijn gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon uitkomt.
  • Haal de muffins voorzichtig uit de muffinvorm en laat ze in het papiertje afkoelen op een rooster.

 

 

Bereidingswijze roomkaastopping 

  • Mix met de (hand)mixer de roomkaas en boter tot een luchtige massa.
  • Voeg de poedersuiker in gedeeltes toe en mix op lage snelheid tot een glad mengsel.
  • Voeg vervolgens het vanille extract en de melk toe en blijf mixen op lage snelheid totdat het mengsel luchtig en romig is (net als slagroom).
  • Zet het mengsel in de koelkast totdat de muffins afgekoeld zijn.
  • Smeer of spuit de roomkaastopping op de muffins.

Decoratie

Je kunt de pompoenmuffin decoreren met een klein beetje kaneel en een walnoot, maar hoe leuk is het om dit met mini pompoenen te doen. Deze maak je zo:

  • Rol van oranje marsepein 9 kleine bolletjes.
  • Druk deze iets platter en maak met de achterkant van een satéprikker een klein gaatje. Vervolgens druk je met de satéprikker heel zachtjes 7 lijnen in het bolletje.
  • Rol van groene marsepein een klein stokje en duw deze zachtjes in het gaatje bovenop de pompoen.

Klaar! De hoogste tijd om je zelfgemaakte lekkernij te gaan proeven. Maak er een gezellig momentje van. Lekker met je partner en/of kids op de bank met een goede film en even heerlijk samen zijn.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0