· 

Caramelita

De Caramelita is een goddelijke crunchie karamel-chocoladetaart. Een heerlijke krokante bodem gemaakt van havermout, roomboter, bloem en suiker met daarop een romige vulling van caramelfudge en stukjes witte- en pure chocolade en bovenop weer die krokante havermoutlaag. Deze lekkernij gaat gegarandeerd op tot de laatste kruimel.

 

De eerste keer dat ik deze heerlijke lekkernij heb gebakken was het binnen 3 dagen op! Echt ik beloof je, het is onwijs smullen.

Het bakken van de Caramelita is eenvoudiger dan denkt. Het moeilijkste is het wachten tot de Caramelita volledig is afgekoeld. Het moet namelijk minimaal 4 uur afkoelen in de koelkast, maar het liefst nog een nachtje. Voor het aansnijden haal je ‘m weer even uit de koelkast en het smullen kan beginnen.

 

Laat je weten hoe snel de Carmelita op was?!

 

Ingrediënten voor de Caramelita

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten (+afkoelen)

 

Bodem & kruimel topping

♥     180 gram ongezouten roomboter

♥     135 gram fijne kristalsuiker

♥     130 gram patentbloem

♥     90 gram havermout

♥     1 eetlepel vanille aroma

♥     1 theelepel bakingsoda (1 zakje van dr. Oetker)

♥     Snuf zout

 

Romige vulling

♥     1 blikje gecondenseerde melk

♥     100 gram ongezouten roomboter

♥     150 gram lichte basterdsuiker

♥     90 gram witte chocoladeparels

♥     90 gram pure chocoladeparels

 

Overige benodigdheden

♥     Bakblik 20 x 20 cm of een brownievorm

♥     Steelpan

♥     Ruime kom

♥     Garde

♥     Spatel

♥     Bakpapier

 

Bereiding

♥     Weeg alle ingrediënten goed af.

♥     Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek het bakblik met bakpapier.

♥     Vet de schaal in, zodat het bakpapier goed blijft plakken en je de Caramelita er makkelijk uit kunt halen.

♥     Smelt de roomboter in een steelpannetje en giet deze in een ruime kom.

♥     Voeg de suiker, snuf zout en het vanille extract toe en meng tot een glad mengsel.

♥     Voeg lepel voor lepel het bloem, bakingsoda – en havermoutmengsel toe en meng dit goed.

♥     Doe de helft (260 gram) van het mengsel in het bakblik en bak dit 10 minuten in de oven.

♥     Bewaar de andere helft.

♥     Terwijl de bodem in de oven staat gaan we de romige caramelfudge maken.

♥     Doe de boter en suiker in de steelpan. Op een laag vuur roer je tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.

♥     Voeg vervolgens de gecondenseerde melk en het vanillearoma toe en zet het vuur iets hoger.

♥     Blijf constant roeren met een spatel en zorg dat je de bodem ook steeds meeneemt.

♥     Als het mengsel begint te borrelen blijf je nog zo’n 10 minuten doorroeren.

♥     Het mengsel is nu dikker, ongeveer zo ding als yoghurt.

♥     Haal de ovenschaal uit de oven en laat even afkoelen.

♥     Strooi de pure - en witte chocoladeparels over de bodem en schenk de caramelfudge erover.

♥     Verkruimel nu met je hand het havermoutmengsel over de caramelfudge.

♥     Zet het geheel nu voor ongeveer 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goud bruin is.

♥     Laat de Carmelita volledig in het bakblik afkoelen en zet het vervolgens voor minimaal, maar het liefst een nacht in de koelkast.

 

Smullen maar!!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0